Wat zijn de drie basisprincipes van informatiebeveiliging?

Informatiebeveiliging

Dat informatiebeveiliging belangrijk is, is u vast niet onbekend. Veel digitale gegevens van bedrijven kunnen niet zonder uitstekende beveiliging, omdat belangrijke en gevoelige gegevens anders op straat belanden. Wat is informatiebeveiliging precies en wat zijn de drie belangrijkste basisprincipes hiervan?

Wat houdt informatiebeveiliging in?

De naam zegt het eigenlijk al, informatiebeveiliging is het beveiligen van informatie. Hierbij kunt u denken aan digitale persoonlijke gegevens, maar ook aan interne gegevens van bedrijven. Informatiebeveiliging wordt tot stand gebracht door de juiste maatregelen te implementeren bij bedrijven en organisaties. Ieder bedrijf heeft weer baat bij een andere soort beveiliging, dus hier komt altijd maatwerk aan te pas.

 

Beveiligingsprincipes

Om voor iedereen duidelijk de hebben wat beveiligingsprincipes precies inhouden, is de ISO27002® Code ontwikkeld. Hierin staan de normen en richtlijnen voor het voldoen aan specifieke beveiligingsdoelstellingen van bedrijven en organisaties. Deze normen zijn gebaseerd op beveiligingsprincipes die voor ieder bedrijf gelden (zowel van grote- als kleine omvang). Het belang van een aantal beveiligingsprincipes wordt in de deze ‘Code voor Informatiebeveiliging’ benadrukt:

 

  • Begrip hebben voor informatiebeveiligingseisen van een bedrijf.
  • Maatregelen implementeren en uitvoeren om zo informatiebeveiligingsrisico’s onder controle te hebben.
  • Managementsystemen bewaken en controleren op efficiëntie en effectiviteit.
  • Verbeteringen altijd door blijven voeren.

 

Dit zijn fundamentele veiligheidsprincipes

Om ervoor te zorgen dat informatiebeveiliging binnen een bedrijf goed wordt doorgevoerd (door bijvoorbeeld IT beveiliging en IT dienstverlening) bij een bedrijf zijn er drie basis beveiligingsprincipes vastgesteld. Dat zijn beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid, ook wel bekend als de BIV-driehoek. Als we het bijvoorbeeld hebben over IT dienstverlening, kunnen de uitgevoerde werkzaamheden gekoppeld worden aan een van deze (of meerdere) principes.

 

1.     Beschikbaarheid

Het eerste principe van informatiebeveiliging is beschikbaarheid. Het is namelijk belangrijk dat data te allen tijde beschikbaar is voor gebruikers. Om als IT-bedrijf te kunnen garanderen dat data altijd beschikbaar is voor bedrijven, kunnen er verschillende maatregelen worden genomen. Zo kan Grip op IT onder andere zorgen voor back-ups, cloudoplossingen en cybersecurity.

 

2.    Integriteit

Het tweede principe van informatiebeveiliging is integriteit. Dit houdt in dat informatie actueel is en geen fouten bezit. Hierbij kunt u denken aan veranderingen in data die altijd geautoriseerd worden uitgevoerd door een professioneel IT-bedrijf. Als dit niet het geval is, wordt de integriteit van data in gevaar gebracht en is het minder goed beschermd. En dat is niet de bedoeling. Alle maatregelen die een IT’er neemt om juiste en volledige informatie te beschermen, valt onder integriteit.

 

3.    Vertrouwelijkheid

Het derde principe van informatiebeveiliging is vertrouwelijkheid. Hierbij gaat het erover wie er beschikking heeft tot bepaalde data en informatie. Is dit goed beschermd en kan niet zomaar iedereen erbij? Dit principe voor informatiebeveiliging wordt ook wel exclusiviteit genoemd. Bij sommige bedrijven is het namelijk niet de bedoeling dat iedereen bij bepaalde gevoelige informatie kan, omdat het bijvoorbeeld om persoonlijke of financiële gegevens gaat. Ook een IT’er van Grip op IT voert maatregelen uit die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld geheimhouding en gevoelige gegevens gewaarborgd worden.

 

Waarom informatiebeveiliging implementeren in uw bedrijf?

Waarom is het zo belangrijk voor bedrijven om informatiebeveiliging te implementeren? Wellicht denkt u er niet meteen aan als u een klein of middelgroot bedrijf heeft, maar informatiebeveiliging in de vorm van IT-security is altijd een goed idee. Beter voorkomen dan genezen, zullen we maar zeggen. Met informatiebeveiliging bedoelen we overigens niet alleen het beschermen van persoonsgegevens, maar ook de bescherming van allerlei informatie die waardevol is voor uw bedrijf. Dus, waarom het implementeren van informatiebeveiliging in uw bedrijf een goed idee is? Omdat u hiermee alles wat uw bedrijf vertegenwoordigt beschermt.

 

Informatiebeveiliging uitbesteden

Het implementeren van informatiebeveiliging en daarmee ook de drie beveiligingsprincipes is vaak niet iets wat een bedrijf zelf doet, tenzij er een hele IT/ICT-afdeling aanwezig is. Wilt u er ook zeker van zijn dat al uw waardevolle gegevens (zowel die van het bedrijf als van personen) en data goed beveiligd zijn? Dan helpen wij u bij Grip op IT graag verder. Wij verzorgen alles op het gebied van IT en ICT, maar ook zaken zoals cybersecurity, werken in de cloud, telecom en andere IT-diensten bieden we aan. Onze IT consultants geven graag advies.

 

Voor vragen of contact over het implementeren van informatiebeveiliging (incl. de drie basisprincipes) kunt u ons vrijblijvend contacteren. Vraag een gratis adviesgesprek aan en wij informeren u over de verschillende mogelijkheden en maatwerk.