Private cloud of public cloud

Private cloud of public cloud: wat past bij u?

Private cloud vs. public cloud, veelbesproken onderwerpen binnen bedrijven. Het heeft te maken met de virtuele werkplek en werken in de cloud, maar wanneer kiest u voor private en wanneer voor public? We leggen het verschil aan u uit.

Private vs. public cloud: wat is het verschil?

Het zijn misschien onbekende en ingewikkelde termen voor u, maar gelukkig zit het niet zo ingewikkeld in elkaar. Wanneer u binnen uw bedrijf gebruik maakt van een cloud server, moet u kiezen tussen een private- of public cloud. Het is goed om u te verdiepen in de verschillen tussen deze twee, dit heeft namelijk invloed op hoe veilig u werkt.

Private cloud:

De private cloud server is geheel afgeschermd en privé voor een bedrijf. Het idee hiervan is dat u een stukje cloud koopt (of huurt) die u volledig volgens eigen wensen inricht. Weet u niet hoe dit inrichten werkt? Geen probleem. U kunt het in laten richten door de experts van Grip op IT. Met de private cloud creëert u een eigen digitale omgeving waarin u veilig kunt werken. Dit zijn de voordelen van een private cloud:

  • Meer flexibiliteit: volledig naar eigen wens in te richten
  • Controle: goede controle en privacy
  • Schaalbaarheid: mogelijkheden voor groei en uitbreiding

De private cloud is dus vooral bedoeld voor bedrijven die hun digitale werkplek volledig naar eigen wens willen invullen. Heeft u een klein bedrijf of een start-up en weet u nog niet precies waar u mee wil werken? Wellicht dat de public cloud dan beter bij u past, zodat u gebruik kunt maken van kant-en-klare oplossingen.

Public cloud:

Bij de public cloud wordt er vaak met gestandaardiseerde beveiligingsoplossingen gewerkt. Heeft u een (groot) bedrijf waarbij er groot belang is bij uitstekende veiligheid en bescherming van gevoelige gegevens? Dan is een private cloud een betere keus. Waarom? Omdat dit bij een public cloud minder goed beveiligd is. Een bekend voorbeeld van een public cloud is Azure van Microsoft. Voorbeeldprogramma’s bij een public cloud zijn:

  • Een mailprogramma
  • Microsoft 365
  • G-Suite van Google

De voor- en nadelen van een public cloud

Om een goede keuze te maken tussen een private cloud of een public cloud benoemen we ook de voor- en nadelen van een public cloud. Het grootste voordeel van een public cloud is dat u langzaam en gemakkelijk over kunt stappen naar de cloud. Bent u nog in twijfel of dat u überhaupt in de cloud wil werken, maar wilt u het wel uitproberen? Dan is een public cloud een goed startpunt. Als start-up of kleiner bedrijf kunt u altijd nog eenvoudig opschalen of afschalen.

Een ander voordeel van een public cloud is dat het wat goedkoper is dan een private cloud. De reden? Omdat u met een groep hetzelfde (kant-en-klare) product afneemt en niet alles precies naar wens hoeft in te richten. Net als bij een private cloud, wordt dit systeem onderhouden door de cloud aanbieder.

Dan de nadelen: het grootste – en misschien wel doorslaggevende – nadeel is dat er bij een public cloud geen maatwerkoplossingen mogelijk zijn. Bent u hier wel naar op zoek? Dan kunt u beter voor de private cloud kiezen.

Storingen of datalek

Belangrijk om mee te nemen bij de keuze voor een private of public cloud: oplossingen voor storingen, datalekken en andere veiligheidsproblemen. Bij problemen in een public cloud is de kans groter dat de communicatie langzamer verloopt en dat u minder inzicht heeft in waar u aan toe bent. Bij een private cloud is dit beter geregeld.

Welke cloud server heeft uw bedrijf nodig?

Nu u het verschil tussen een private cloud en een public cloud weet kunt u goed afwegen welke van de twee beter bij u past. Het is goed om u nog beter in te lezen over deze onderwerpen, zodat u het volledig begrijpt. Als u wordt overdonderd door alle informatie, dan leggen de experts van Grip op IT u tijdens een gratis adviesgesprek graag uit hoe het zit.

Het belangrijkst is dat u iets kiest waar u volledig achter staat. Daarnaast moet u ook rekening houden met wat het best werkt voor u en uw collega’s. Voor vragen over werken in de cloud of ICT uitbesteden andere IT-oplossingen kunt u gerust contact met ons opnemen.