In de cloud werken

De voor- en nadelen van werken in de cloud

Storingen bij de server van uw bedrijf, of nog erger: een volledige crash. Daar zit niemand op te wachten. Om nog maar niet te spreken over verloren data, de kosten om alles weer recht te trekken, imagoschade én klanten die bij u weggaan. Tijd voor werken in de cloud! Wij vertellen u de voor- en nadelen.

Wat is werken in de cloud?

Voordat we u vertellen hoe u bovenstaande rampscenario’s kunt voorkomen door in de cloud te werken, leggen we eerst kort uit wat een cloudwerkplek precies is. Wie in de cloud werkt, is innovatief én duurzaam bezig. De reden? Omdat u al die externe harde schijven achterwege kunt laten en papierloos werkt. Alle data die normaal op harde schijven te vinden zijn, kunt u namelijk vinden in de cloud, ofwel: in een wolk. De naam heeft te maken met een wolk, want die is net als een ‘cloudwerkplek’ niet tastbaar. En dat is veilig én makkelijk.

Voordelen

Werken in de cloud is steeds populairder bij bedrijven. Niet gek, want zo’n werkplek in de cloud brengt aardig wat voordelen met zich mee.

Automatisering en gemak

Alles, maar dan ook echt alles gaat automatisch als uw personeel in de cloud werkt. Om de zoveel tijd softwarelicenties vernieuwen, handmatig updates bijwerken en uw technische kennis op peil houden om veilig te blijven werken? Dat is verleden tijd als u in de cloud werkt. Uw IT beheerder zorgt er namelijk voor dat alles automatisch wordt bijgewerkt. Scheelt u weer tijd die u aan andere zaken kunt besteden.

Veiligheid voor belangrijke gegevens

Gaat u in de cloud werken? Dan vermindert u de kans op een datalek. Waar belangrijke gegevens eerst op lokale hardware opgeslagen waren, worden ze nu opgeslagen in een beveiligd datacenter met meerdere cloudservers. Handig, want ook als een laptop kapot gaat kunt u op een ander apparaat gewoon weer inloggen, verder gaan zónder dat gegevens verloren raken. Ook kunt u ervan uitgaan dat een ICT dienstverlener er alles aan doet om hackers en cybercriminelen buiten de deur te houden door middel van optimale IT beveiliging. Advies nodig? Raadpleeg dan een IT consultant.

Altijd online en vanaf elke plek werken

Een cloudwerkplek komt volledig tot zijn recht in het huidige tijdperk waar thuiswerken meer dan normaal is. Verwacht u een urenlange file, rijdt uw trein niet of zijn er extreme weersomstandigheden waardoor u niet op uw werk kunt komen? Geen probleem, als u in de cloud werkt kunt u uw werkzaamheden zonder problemen thuis weer oppakken. Werken vanaf welke plek dan ook, dat doet u met een cloudwerkplek.

Kostenbesparend

Door in de cloud te werken bespaart u op meerdere manieren geld. Zo heeft u geen hoge kosten meer voor lokale hosting, maar maakt u gebruik van clouddiensten zoals Office365. Ook hoeft u zelf niet meer te investeren in het onderhoud van eigen servers, software of hardware. Hiervoor huurt u de servicecapaciteit die u nodig heeft en dit is een stuk voordeliger. Heeft u na een tijdje meer servicecapaciteit nodig? Geen probleem, dit is zo op te schalen.

Nadelen

Hoewel een cloudwerkplek steeds populairder wordt, zitten er ook enkele nadelen aan. We zetten ze voor u op een rij.

Afhankelijk van netwerkverbinding

Handig, werken in de cloud, maar u moet wel altijd een goede netwerkverbinding hebben. Zonder internet kunt u de cloud blijven refreshen, maar u zult niet kunnen werken. Ook als uw internetverbinding traag is of u te maken heeft met een storing heeft dit invloed op uw werkzaamheden. Dit kan frustrerend zijn en een negatieve invloed op uw werkdag hebben. Werkt u in de cloud? Zorg dan dat u altijd een goede internetverbinding heeft.

Extra veiligheid en privacy nodig

Als u werkzaam bent bij wat voor bedrijf dan ook, wilt u dat alle gegevens te allen tijde veilig online zijn en privacy hebben. Voor sommige bedrijven is het niet toegestaan om gegevens op een buitenlandse server op te slaan. Dit geldt bijvoorbeeld voor banken. Om deze reden is het altijd belangrijk om te checken op wat voor server uw gegevens worden opgeslagen, zodat u zeker weet dat u zich aan de regels van uw bedrijf houdt én aan de wetgeving voldoet. Ook intern moet goed duidelijk zijn hoe gegevens online worden gebruikt, zodat er geen sprake is van misbruik of verlies van gegevens.

Altijd bereikbaar

Omdat u met werken in de cloud altijd online kunt zijn, kan het gevoel ontstaan dat u ook echt altijd online móét zijn. Het is namelijk niet zo dat u uw computer op uw werk afsluit en hier vervolgens niet meer bij kunt tot de volgende dag. Als u in de cloud en thuis werkt kunt u het gevoel hebben dat u ook buiten de reguliere werktijden bereikbaar moet zijn. Het is goed om hier met alle werknemers goede afspraken over te maken, zodat privé en werk gescheiden blijven.