ICT

Wat is ICT nu eigenlijk precies?

Wat is ICT en waarom is het een veelbesproken onderwerp? De ‘ICT-wereld’ wordt vaak omschreven als ingewikkeld en men blijft er liever van weg. Toch is het goed om te weten wat het is én waarom we juist nu en in de toekomst niet meer zonder kunnen.

Waar staat ICT voor?

Om antwoord te geven op de vraag ‘wat is ICT’ beginnen we met de afkorting. Deze staat voor Informatie en Communicatie Technologie. Misschien heeft u nu iets meer een idee waar het mee te maken heeft, maar er is meer. Deze branche houdt zich vooral bezig met computers, netwerken telefoons, de cloud en nog veel meer. Wist u dat zelfs de lift in een hotel en verkeerslichten op straat te maken hebben met ICT? Alles bij elkaar wordt dit een ICT-systeem genoemd en gaat het voornamelijk over hardware en software die gebruik maken van telecom.

Wat is het verschil tussen IT en ICT, of is dit hetzelfde?

Als u naar de betekenis van ICT zoekt komt u ongetwijfeld ook de term ‘IT’ tegen. Dit kan verwarrend zijn, want dit is (bijna) hetzelfde. De missende ‘C’ doet u toch denken dat het hier over iets anders gaat. We leggen het verschil aan u uit. Waar staat IT voor? Het staat voor Informatie Technologie. Officieel staat IT boven ICT en is het een overkoepelende term voor alles wat met informatietechnologie te maken heeft. Echter, is ICT voornamelijk gericht op communicatiemiddelen en is IT dus wat algemener. Een IT-consultant kan hier dieper op in gaan en passend advies geven voor uw bedrijf.

Vroeg of laat heeft (bijna) iedereen met ICT te maken

Nu u weet wat ICT betekent vraagt u zich af of u hier iets mee moet. Dat is afhankelijk van hoe u uw communicatiemiddelen gebruikt. Werkt u in binnen een bedrijf waar u dagelijks gebruik maakt van computers en andere digitale middelen? Dan zijn ICT-dienstverleners er om u zo veilig mogelijk te laten werken. Moet u altijd een ICT bedrijf inzetten om veilig te werken? Nee, als u zelf voldoende kennis heeft van IT en ICT hoeft dat niet, maar de ervaring leert dat dit moeilijk bij te houden is. Virussen worden verder ontwikkeld en cybercriminelen zitten niet stil en doen er alles aan om waardevolle gegevens in beslag te nemen. Dus, werkt u (of uw werknemers) in een bedrijf waar veel met digitale middelen wordt gewerkt? Grote kans dat u vroeg of laat baat heeft bij beveiliging tegen cybercriminelen.

Wat is ICT nog meer, een hulpmiddel tegen cybercriminelen?

Het gevaar van cybercriminelen ligt op de loer en dat is dichterbij dan u denkt. Een verkeerd aangeklikte link in een mailtje is in sommige gevallen al genoeg om problemen te krijgen op ICT- en IT-gebied. En dat is natuurlijk het laatste wat u wil. Wat is ICT nog meer en is het een hulpmiddel tegen cybercriminaliteit? Ja, dat is het. Hieronder een opsomming van wat cybercriminelen doen.

  • Malware ontwikkelen, zoals verschillende virussen en in het ergste geval zelfs ransomware.
  • Ze maken trojans.
  • Ze maken illegaal gebruik van belangrijke bronnen van de geïnfecteerde computer.
  • Ze houden zich bezig met afpersingsactiviteiten.

Kortom, ze houden zich vooral bezig met alles wat u absoluut niet wil. Niet als u in privéomstandigheden digitaal bezig bent, en ook niet als u met uw werk bijvoorbeeld in de cloud werkt.

ICT maatwerk door de specialisten van Grip op IT

De vragen ‘wat is ICT’ en ‘waar staat ICT voor’ zijn nu beantwoord en waarschijnlijk begrijpt u nu ook het belang hiervan. Zowel voor nu als voor in de toekomst. Werkt u veel met digitale communicatiemiddelen (computers, telefoons of andere middelen) en heeft u personeel dat hier ook mee werkt? Dan is het verstandig om te kijken of ICT maatwerk iets voor u is. Het maakt uw bedrijf nu én in de toekomst veiliger, maar misschien nog wel belangrijker: u kunt rustig blijven werken terwijl de ICT-specialisten de ingewikkelde digitale bescherming uit handen nemen.

Heeft u vragen of wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.