Veilige wachtwoorden

Hoe veilig is uw wachtwoord?

Wil u een rekening betalen, inloggen bij een website van de overheid of simpelweg een paar schoenen online bestellen? Voor alles hebt u tegenwoordig een wachtwoord nodig. Neemt u genoegen met een ‘makkelijk’ wachtwoord? Dan is de kans dat u gehackt wordt groter. Kies daarom voor een veilig en sterk wachtwoord. Bij Grip op IT vertellen we u graag hoe u een veilig wachtwoord maakt.

#Wachtwoord maken: kies voor een sterk wachtwoord

Een sterk wachtwoord is ingewikkeld, lang, moeilijk te kraken, maar vaak lastig om te onthouden. Uw wachtwoorden vormen letterlijk de sleutel tot uw accounts. En net zoals u graag de voordeur goed op slot houdt voor inbrekers, wil u ook internetcriminelen buiten de deur houden. Onbezorgd en veilig internetten begint dus bij een veilig wachtwoord.

Daarom is het belang van een veilig wachtwoord enorm groot. U kunt zich voorstellen dat wachtwoorden als ‘123456789’ of ‘ditismijnwachtwoord’ creatief bedacht zijn, maar niet bepaald veilig.

#Wat is dan wel een sterk wachtwoord?

Waaraan voldoet een sterk wachtwoord dan wel? De volgende elementen:

  • Kleine letters (a-z)
  • Hoofdletters (A-Z)
  • Cijfers (0-9)
  • Speciale tekens (!@#$%)

Vaak zal u zien dat u bij het maken van een nieuw wachtwoord verplicht bent om twee of meer van deze elementen te gebruiken. Ook is er vaak een minimum lengte die u aan moet houden.

#Veilig wachtwoord maken

Maar, hoe maakt u nu precies een veilig wachtwoord dat u niet vergeet? Daar zijn een aantal trucjes voor. En die trucjes delen we graag met u:

  • Kies voor een acroniem
  • Verzin een neologisme
  • Teken een vormpje op uw toetsenbord
  • Schuif een toets op op uw toetsenbord
  • Gebruik sms-taal
  • Verwijder de klinkers

#1 Kies voor een acroniem

Verzin een zin die u gemakkelijk kunt onthouden en gebruik vervolgens alleen de eerste letters van de woorden in uw wachtwoord. Wissel daarbij af tussen kleine letters en hoofdletters.

Bijvoorbeeld: Ik ben geboren aan de Lange Lindelaan in Nederland – IbgadLLiN

#2 Verzin een neologisme

Een neologisme is een zelfverzonnen woord. Hackers gaan namelijk uit van de woorden in het woordenboek om uw wachtwoord te kraken. Een zelfverzonnen woord kennen zij niet.

Bijvoorbeeld: beeldpampet of eendbel

Combineer deze woorden vervolgens met kleine letters, hoofletters, cijfers en een speciaal teken en een veilig wachtwoord is geboren.

Bijvoorbeeld: 10BeeldPampeT01!

#3 Teken een vormpje op uw toetsenbord

Naast dat u zelf na kunt denken over een sterk wachtwoord, kunt u ook gebruikmaken van een handig trucje, namelijk een vormpje teken op uw toetsenbord. Bijvoorbeeld een driehoek, een vierkant of een rechthoek.

Bijvoorbeeld: begin bij de ‘F’ en teken een driehoek – Ft6yh

Eindig weer met een speciaal teken en wederom staat er een sterk wachtwoord klaar voor gebruik.

Bijvoorbeeld: Ft6yhg!

#4 Schuif een toets op op uw toetsenbord

Ditzelfde trucje voor een sterk wachtwoord maken, kunt u doen door een toets op te schuiven op uw toetsenbord. Verzin een makkelijk te onthouden woord of korte zin en schuif een toets naar links, rechts, onder of boven op bij het typen van dit woord.

Bijvoorbeeld: GripopITisleuk! een toets naar links – FeuoioURuakwyj±

#5 Gebruik sms-taal

Deze taal kent u misschien wel, de sms-taal van een aantal jaren geleden. In deze ‘taal’ werden letters als de ‘e’ vervangen door een ‘3’ en de ‘i’ werd een ‘1’. Bij een wachtwoord maken, kunt u deze taal weer herbeleven. Of geef er uw eigen draai aan.

Bijvoorbeeld: Gr1p0p1T1$l3uk

#6 Verwijder de klinkers

Het trucje van tip #1 kunt u ook op een andere manier gebruiken. Namelijk door de klinkers uit de zin te verwijderen.

Bijvoorbeeld: Ik ben geboren aan de Lange Lindelaan in Nederland – kbngbrnndlnglndlnnndrlnd

Wissel ook hier weer af tussen kleine letters en hoofletters en voeg een cijfer en speciaal teken toe. Maak bijvoorbeeld van elke eerste letter van een woord een hoofdletter en sluit af met uw huisnummer en een ‘!’.

Bijvoorbeeld: kBnBbrnnDLnglndlnnNdrlnd123!

Password generator

Ondanks dat u wachtwoorden met een persoonlijk element goed kan onthouden, is er een groot nadeel aan het gebruik hiervan. Door middel van phising en geavanceerde programma’s worden deze wachtwoorden namelijk gemakkelijk ontdekt door scammers en dieven.

Met een password generator hebt u hier geen last van. Deze random wachtwoord maker creëert namelijk een compleet random wachtwoord. Meestal bestaat zo’n wachtwoord uit een combinatie van de elementen die we u hierboven al vertelden.

Een password manager inschakelen om ze nooit meer te vergeten

Een willekeurig wachtwoord van een password generator is wel lastiger te onthouden dan een persoonlijk wachtwoord. Maar daar komt een password manager handig om de hoek kijken.

Een password manager is een soort digitale kluis waarin u al uw wachtwoorden en gebruikersnamen op kunt slaan. U hoeft ze daar slechts één keer aan toe te voegen en elke keer als u ergens in wil loggen, worden ze automatisch ingevuld.

Een veilig wachtwoord en veel meer bij Grip op IT

Als IT dienstverlener kunt u bij Grip op IT niet alleen terecht voor informatieve blogs met handige tips – bijvoorbeeld over multi factor authentication, de stap na een veilig wachtwoord. Ook voor ICT uitbesteden bent u bij ons aan het juiste adres. Onze jonge, innovatieve, enthousiaste en bevlogen ICT-specialisten staan voor u klaar met een passie voor het vak. Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor uw bedrijf te bespreken.