Veilig internetten

Veilig surfen over het internet

Veilig surfen over het internet? Grip op IT geeft u graag de handvaten om veilig te zijn van cybercriminelen.

Veilig internetten tips: de grootste digitale gevaren + bescherming ertegen

Oplichting via het internet is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Het is daarom belangrijk dat u uzelf goed beschermt voor veilig internetten. In dit blog vertellen we u daarom hoe u de meest gebruikte trucs van criminelen kunt herkennen én welke voorzorgsmaatregelen u kunt nemen. Lees dus snel verder voor veilig internetten tips.

Veilig internetten tips

We zetten alle tips voor u op een rijtje en lichten ze daarna stuk voor stuk toe:

  • Let goed op!
  • Kies unieke en sterke wachtwoorden
  • Stel multi factor authentication in
  • Een back-up maken niet vergeten
  • Ga voor goede antivirussoftware
  • Bij twijfel nooit doen!

#1 Let goed op!

Het klinkt misschien een beetje achterhaald, maar goed opletten blijft het belangrijkste onderdeel van uw eigen online veiligheid. Klik nooit zomaar op onbetrouwbare links in mails, geef nooit wachtwoorden of gegevens mits u zeker weet dat de website, app of persoon betrouwbaar is en deel nooit wachtwoorden of pincodes.

#2 Kies unieke en sterke wachtwoorden

Ondanks dat u zelf uw wachtwoord nooit hebt gedeeld, kan het zo zijn dat hackers deze alsnog kunnen achterhalen. Het is daarom verstandig om unieke en sterke wachtwoorden te kiezen.

Of uw wachtwoord uniek is, kunt u natuurlijk nooit weten. Met een uniek wachtwoord bedoelen we daarom dat u voor elke website, app of applicatie een ander wachtwoord kiest. Wordt ooit één van uw wachtwoorden gehackt of gelekt bij een datalek? Dan kunnen hackers nooit toegang krijgen tot uw accounts op andere websites of apps.

Omdat het onthouden van al deze wachtwoorden geen doen is, kan een wachtwoordmanager u daar goed bij helpen. U hoeft dan slechts één wachtwoord te onthouden en de wachtwoordmanager doet de rest.

#3 Stel multi factor authentication in

Naast het creëren van unieke wachtwoorden voor ieder account, is het ook slim om een multi factor authentication in te stellen. U kent het wel: de welbekende tweestapsverificatie. Het nut van deze dubbele manier van inloggen is dat u het hackers nóg moeilijker maakt om toegang te krijgen tot uw account.

Multi factor authentication komt in verschillende soorten. Kies de tweestapsverificatie die het beste bij u past en optimaliseer uw online veiligheid.

#4 Een back-up maken niet vergeten

Een back-up maken wordt nog wel eens vergeten. Dat terwijl het een enorm belangrijk onderdeel is van veilig internetten. Bent u namelijk slachtoffer van een cyberaanval, dan kunt u altijd terugvallen op de laatst gemaakt back-up.

#5 Ga voor goede antivirussoftware

Een goede virusscanner beschermt uw computer tegen malware zoals ransomeware (gijzelsoftware) en phishing (nepwebsites). Vergeet daarom niet om goede antivirussoftware te installeren.

#6 Bij twijfel nooit doen!

De laatste van de veilig internetten tips die we u mee willen geven, is: bij twijfel nooit doen! Twijfelt u of een website, mailtje of sms-bericht wel echt is? Klik dan nergens op en reageer ook niet. Is iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat het meestal ook. Voorkomen is bij veilig internetten altijd beter dan genezen.

Waarborg uw online veiligheid met veilig internetten tips

Deze zes veilig internetten tips helpen u een heel eind veilig op weg op het web. Onthoud ze daarom goed en vergeet ze niet toe te passen als u het web opgaat. Veilig internetten begint bij uzelf.