Back-up maken
Hoe maak je een back up?
Regelmatig een back-up maken is belangrijk. Zo voorkomt u namelijk dat belangrijke bestanden, data, foto’s, video’s en andere gegevens verloren gaan. Een back-up maken kan op twee manieren: op een externe schijf of in een cloud back-up. Wij leggen u beide manieren van een back-up maken uit.
Een back-up maken: appeltje-eitje
Een back-up is een kopie van bijvoorbeeld belangrijke gegevens die op de server of harde schijf staan. Wordt u getroffen door een cyberaanval? Dan heeft u in ieder geval nog iets om op terug te vallen. Een back-up maken is dus niet geheel onbelangrijk.
En gelukkig is een back-up van al uw bestanden, programma’s en instellingen maken niet moeilijk. Het is zelfs appeltje-eitje. De eerste keer kost het wat tijd, maar daarna gaat het (als het goed is) automatisch en merkt u er niets van.
Back-up maken op een externe schijf
Een externe harde schijf is een stuk hardware dat gebruikt wordt om digitale inhoud en gegevens op computers op te slaan. Elke computer heeft een interne harde schijf, maar er zijn ook externe harde schijven die u kunt gebruiken voor een back-up maken.
Ook worden deze schijven vaak ingezet om de opslag van een computer uit te breiden. Wat doet de harde schijf dan? Simpel gezegd: een harde schijf slaat gegevens op. Op een computer zullen dit onder andere al je documenten, foto’s, video’s en toepassingen zijn, maar ook programmatuur voor het besturingssysteem, frameworks en stuurprogramma’s worden op een harde schijf opgeslagen.
De capaciteit wordt gemeten in megabytes (MB), gigabytes (GB) en terabytes (TB). Hoe meer mega-, giga- of terabytes, hoe meer je op je harde schijf kwijt kan.
Nadelen van een harde schijf
Harde schijven zijn een handige oplossing voor extra opslagcapaciteit of voor het maken van een back-up, maar ze brengen wel enkele risico’s met zich mee. We zetten ze voor u op een rijtje:
- Risico van gegevensverlies – veroorzaakt door aanvallen als malware of virussen of als gevolg van natuurlijke schade en achteruitgang door zonlicht, hitte, stof, storing of blootstelling aan vloeistoffen.
- Ondersteunen slechts bepaalde besturingssystemen – hebt u dus een Macbook en een Windows-pc, dan kan het zo zijn dat de harde schijf niet beide apparaten kan lezen en schrijven.
- Kwetsbaar voor beschadiging – door ze vele, ingewikkelde, bewegende onderdelen.
- De gemiddelde harde schijf is niet beveiligd met een wachtwoord of versleuteld.
Cloud back-up
De tweede mogelijkheid om een back-up te maken, is een cloud back-up. De ‘cloud’ kan een ideale uitkomst zijn voor een back-up maken. Documenten, foto’s en video’s die in de cloud staan, staan niet alleen op uw eigen computer. Ze worden als het ware ergens ‘in de lucht’ opgeslagen.
Met een gebruikersnaam en wachtwoord kunt u vanaf elk apparaat bij de documenten die in de cloud staan. Dit is bijvoorbeeld erg handig voor bedrijven, waarbij verschillende medewerkers toegang moeten hebben tot dezelfde documenten.
Documenten in de cloud staan natuurlijk niet echt ergens in de lucht. Ze staan op de computers van een cloud-bedrijf, zoals iCloud of Dropbox. Vaak is zo’n cloud back-up gratis, maar moet u betalen als u extra opslagcapaciteit wil. Het jaren bewaren van bestanden kost natuurlijk ook geld.
Cloud werkplek
Een betrouwbare cloud werkplek, zodat al uw medewerkers altijd en overal veilig werken in de cloud (die plek waar iedereen bij dezelfde bestanden kan), is een goed idee. Waarom? Over back-ups hoeft u zich geen zorgen te maken.
Met Grip op IT als IT-dienstverlener bent u er altijd van verzekerd dat er een recente back-up van hoogstens een dag oud tot uw beschikking staat. Wilt u alleen advies? Dan staan ook onze IT consultants voor u klaar. Steeds meer bedrijven kiezen daarom voor werken in de cloud. Lees meer over de voor- en nadelen van werken in de cloud.