Cyberaanval

Een cyberaanval: wat is het en hoe voorkomt u het?

De ene na de andere cyberaanval kondigt zich tegenwoordig aan. Ze zijn niet meer weg te denken en (helaas) onderdeel van de digitale wereld. We moeten ermee dealen – of beter gezegd: we moeten ze voorkomen. Lees in dit blog alles over een cyberaanval en hoe deze te voorkomen.

Wat is een cyberaanval?

Een cyberaanval is een kwaadaardige en opzettelijke poging van een persoon of organisatie om in te breken in het informatiesysteem van een ander persoon of organisatie. Cyberaanvallen zijn bedoeld om onbevoegde toegang te krijgen tot computersystemen en om gegevens te stelen, wijzigen of vernietigen.

Een cyberaanval kan dus meerdere doeleinden hebben:

  • Schade aanrichten
  • Controle of toegang krijgen tot belangrijke documenten of gegevens
  • Toegang krijgen tot systemen binnen een zakelijk of persoonlijk computernetwerk

Voorbeelden cyberaanvallen

Er zijn verschillende soorten cyberaanvallen:

  • Malware
  • Ransomware
  • Phising
  • DDoS-aanval (Distributed Denial-of-Service)
  • Botnets
  • Script uitvoeren op meerdere sites (XSS)
  • Aanvallen via SQL-injecties

We lichten ze allemaal kort aan u toe.

Malware

Malware is de afkorting van malicious software (schadelijke software). Het houdt zich schuil in een vertrouwde e-mailbijlage of in een vertrouwd programma, maar buit virussen uit en biedt hackers toegang tot een computernetwerk. Als u op een malware link klikt, bijvoorbeeld op het dark web, komt deze schadelijke software op uw computer te staan.

Ransomware

Ransomware is een vorm van malware. Bij een ransomware aanval is er sprake van het versleutelen van bestanden of het blokkeren van een computer. Als u met ransomware te maken heeft, hebt u hardnekkige malware te pakken waar geld een rol bij speelt.

Ransom staat namelijk voor losgeld. Een ransomware aanval is dus gericht op geld en geeft bestanden enkel vrij wanneer er geld betaald wordt.

Phising

Phising is het ‘hengelen’ naar persoonlijke gegevens van mensen. Het is een vorm van online fraude waarbij slachtoffers criminelen toegang geven tot hun persoonlijke informatie of bankrekening. Hoe?

Vaak gebeurt dat in de vorm van een e-mail. Phising mails zijn niet van het echt te onderscheiden en daardoor zeer gevaarlijk. Een dergelijke mail lijkt te komen van een officiële instantie, organisatie of bedrijf, maar komt vanuit een persoon met kwade bedoelingen.

DDoS-aanval

Bij een Distributed Denial of Service aanval wordt ontzettend veel verkeer naar computers, computernetwerken of servers verstuurd, waardoor deze onbruikbaar worden voor de normale gebruiker. Je kunt het vergelijken met een file, maar dan op het internet.

Botnets

Onder botnets vallen computers waarop malware is geïnstalleerd zonder dat de eigenaren zich daarvan bewust zijn. Deze geïnfecteerde computers (bots) vormen een netwerk en worden centraal aangestuurd via een server.

Niet alleen computers kunnen deel uitmaken van zo’n netwerk, ook internetapparaten als koelkasten, bewakingscamera’s en televisies kunnen geïnfecteerd raken met botnet malware.

Een botnet kan worden gebruikt om ongewenste e-mails door te sturen of DDoS-aanvallen uit te voeren.

Script uitvoeren op meerdere sites (XSS)

Bij XSS worden scripts op meerdere sites uitgevoerd. Een cybercrimineel verzendt een koppeling die met een script is geïnjecteerd of een koppeling naar een website vol spam naar je postvak. Wanneer je die koppeling opent, wordt er persoonlijke informatie naar de crimineel verzonden.

Aanvallen via SQL-injecties

Bij een SQL-injectie buit een cybercrimineel software uit door apps, als LinkedIn om gegevens te stelen, over te nemen of te verwijderen.

Cyberaanval voorkomen

Veel verschillende cyberaanvallen betekent veel verschillende risico’s die u dagelijks loopt. Door één verkeerde druk op een knop kunt u zomaar belangrijke gegevens onbedoeld delen met een cybercrimineel.

Het is daarom belangrijk op proactief te zorgen dat uw persoonlijke en zakelijke netwerken veilig zijn. Oftewel, een cyberaanval voorkomen.

Verschillende manieren

Een cyberaanval voorkomen kan op verschillende manieren. Veel mensen hebben echter geen idee waar ze moeten beginnen. Daarom zetten we vijf manieren voor u op een rij:

  1. Investeer in een betrouwbaar cyberbeveiligingssysteem
  2. Schakel een ICT bedrijf in die alle netwerken binnen uw bedrijf nauwlettend in de gaten houdt
  3. Informeer uw medewerkers over de gevaren van een cyberaanval en de essentie van het voorkomen ervan.
  4. Stel multi factor authentication in bij elke inlog
  5. Vraag vrijblijvend een security scan aan om te weten hoe uw huidige IT-beveiliging ervoor staat