Dark web

Dark web: shady praktijken of toch nuttig?

Het internet hoe wij het kennen is slechts een klein deel van het hele internet. U zou het kunnen zien als het topje van de ijsberg dat boven water uitsteekt. Het deel dat zich onder water bevindt, is het geruchte deep web. Maar wat is er op deze duistere kant van het internet te vinden? In dit blog beantwoorden we de vraag: wat is het dark web?

 

Wat is het dark web?

De kans is groot dat u op dit blog terecht bent gekomen door in Google of een andere zoekmachine te zoeken op de vraag ‘’wat is het dark web?’’. Deze manier van het gebruiken van internet heet het surface web.

Het surface web is dus dat bovenste stukje van de ijsberg boven het water. Het bestaat uit makkelijk vindbare websites die iedereen zomaar kan bezoeken en is volkomen legaal. Bijvoorbeeld onze website, waar u zich momenteel op bevindt.

De ijsberg onder water

Naast het surface bestaat er ook nog die grote ijsberg onder het water, ook wel het deep web genoemd. Het is het deel van het internet dat u met een zoekmachine niet zomaar kan vinden.

Het deep web bewaart veel gevoelige, onschuldige informatie. Bijvoorbeeld inloggegevens van overheidsdata, maar ook medische en militaire databanken. Deze informatie is enkel toegankelijk voor personen die het exacte webadres bezitten of een gebruikersnaam met een sterk wachtwoord.

Het dark web is onderdeel van het deep web.

Dark web vs. deep web

Hoewel het deep en dark web enorm op elkaar lijken, zitten er wel degelijk verschillen tussen de twee. Het deep web bewaart informatie die bij wijze van spreken ‘diep’ in het internet verstopt zit.

En het dark web heeft niet voor niets zijn naam gekregen. Het is namelijk een paradijs voor mensen die illegaal handelen in onder andere drugs, wapens en kinderporno.

Waar het deep web dus nog redelijk onschuldig is, is het dark web dat voor het grootste deel niet.

Het deep web neemt naar schatting minstens 90% van het internet in beslag. Het dark web hoort daar ook bij. Dat betekent dat het deep wel tot zo’n 400 tot 500 keer groter is dan het surface web. Moet u nagaan dat het ‘normale’ internet al enorm is!

Dark web: een bodemloze put vol cybercriminaliteit?

Dat het dark web een ongereguleerd en ongecontroleerd onderdeel is van het internet, klopt. Maar dit betekent niet dat enkel criminelen gebruikmaken van deze verborgen ijsberg. En bovendien komt cybercriminaliteit ook op het surface web voor.

Het dark web is daarom ook niet illegaal. Je mag in Nederland gewoon via het dark web surfen. Daarvoor het je een Tor-browser nodig, een speciale browser die geavanceerde encryptie gebruikt.

In sommige landen is het gebruik van een Tor-browser wel illegaal. Dat zijn landen waar wel meer internetbeperkingen gelden, als China, Noord-Korea, Rusland en Irak. In deze landen is het betreden van het dark web indirect dus wel illegaal.

Houd uzelf aan de wet

In Nederland mag u volkomen legaal het dark web betreden. Maar, er is een maar… Als u het dark web gebruikt om handelingen uit te voeren die in strijd zijn met de wet, dan is dat wel illegaal.

Vermijd daarom verboden activiteiten op dit donkere deel van het internet te allen tijde.

Ook is het verstandig om niet zomaar overal op te klikken wanneer u zich op het dark web bevindt. Er zijn veel links naar websites met illegale inhoud. Ook is de kans dat u malware op uw computer krijgt, aanzienlijk groot.

Het positieve deel van het dark web

Naast alle illegale praktijken, kan het dark web ook gebruikt worden voor andere doeleinden door mensen als u en ik. Het dark web dient een zeer belangrijk doel: het in stand houden van het vrije woord.

Doordat er geen regels gelden en iedere bezoeker anoniem is, kunnen organisaties en individuelen hun werk doen of mening uiten zonder monddood gemaakt te worden door overheden. Ook klokkenluiders, activisten en journalisten gebruiken het dark web om hun bevindingen te delen.

Waar overheden hen normaliter de mond proberen te snoeren, kunnen zij op het verborgen deel van de ijsberg alles delen met de hele wereld. Begrijpt u inmiddels waarom een Tor-browser (en indirect het dark web) verboden zijn in sommige landen?

Waarvoor kunt u het gebruiken?

Veel mensen hebben weinig te zoeken op het dark web. Maar er zijn een aantal (legale) redenen waarom het toch regelmatig bezocht wordt:

  • Grote mediabibliotheken met e-books, films en muziek
  • Vrijheid van meningsuiting
  • Sociale netwerken en forums
  • Nieuwssites
  • Anoniemen, beveiligde maildiensten

Een bezoekje aan het dark web? Denk goed na!

Voor u een bezoekje brengt aan het dark web, vragen we u goed na te denken of u dit wel echt wil doen. De kans is groot dat u op pagina’s terechtkomt waar illegale praktijken uitgevoerd worden.

Daarnaast is het een plek vol misselijkmakende content en is de kans op malware op uw computer groot. Malware staat voor schadelijke en kwaadaardige software. Als u hiermee te maken krijgt, is uw cyberbeveiliging allesbehalve op orde. Een cybersecurity expert kan dit voor u oplossen, maar voorkomen is beter dan genezen.