Ransomware

Wat is ransomware en wat kunt u ertegen doen?

Ransomware, de laatste jaren komt deze term steeds vaker voorbij. Misschien bent u er slachtoffer van geworden en vraagt u zich af hoe u ransomware verwijdert. Het kan ook zijn dat u er verhalen over heeft gehoord, maar u nog niet helemaal weet wat het precies inhoudt. Wij vertellen alles wat u erover moet weten en hoe u het kunt voorkomen.

Ja! Check mijn cybersecurity

Betekenis ransomware

Ransomware is een vorm van malware. Dit houdt in dat het kwaadaardige software met slechte bedoelingen is. Vaak wordt het gezien als een ransomware virus, maar er zit toch verschil tussen een virus en ransomware. Het grootste verschil tussen deze twee is dat een virus gegevens infecteert en zichzelf repliceert en dat er bij er bij een ransomware aanval sprake is van het versleutelen van bestanden of het blokkeren van een computer. Beide zijn geen pretje, maar als u te maken heeft met ransomware, heeft u hardnekkige malware te pakken waar geld ook een rol bij speelt.

Ransom staat voor ‘losgeld’. Een ransomware aanval is dus gericht op geld en geeft bestanden en een computer enkel vrij als er geld wordt betaald. Dit wordt ook wel gijzelsoftware genoemd. Beveiligde bestanden, persoonlijke gegevens, archieven, back-ups en nog veel meer gaan verloren bij ransomware. Meestal is ransomware gericht op bedrijven waar veel geld zit. Het doel van een cryptolocker of cryptotrojan (onderdeel van ransomware) is om geld af te troggelen door belangrijke en gevoelige bestanden te versleutelen.

Zo herkent u het

Er zijn verschillende soorten ransomware ontwikkeld die voor erge financiële gevolgen van een bedrijf kunnen zorgen. Een paar bekende soorten waar u niet mee te maken wilt krijgen zijn: WannaCry, Cryptolocker, Locky, Petya, Cerber, CTB-locker en LockerGoga. Dit zijn er slechts een paar, helaas zijn er nog veel meer actief. Dit is waar u ransomware nog meer aan kunt herkennen:

  • Het niet meer kunnen openen van bestanden
  • Er wordt een betaling in de vorm van Bitcoin gevraagd
  • Vreemde e-mailbijlagen met zip-, exe-, js-, Ink- en wsf-bestanden
  • Telefoontjes van mensen die zich voordoen als medewerkers van Microsoft
  • Versleutelde bestanden die niet meer op te lossen zijn
  • Besmette bestanden op harde schijven via Windows

Voorbeelden in de praktijk

Ransomware kan op verschillende manieren binnenkomen en hackers worden steeds slimmer. Het is daarom belangrijk om oplettend te zijn met wat u binnenhaalt via uw computer. Naast de kenmerken van ransomware hierboven, is deze vorm van malware ook te herkennen aan nepmails ook wel een phising mail genoemd. Heeft u weleens een mailtje gehad waarbij u gevraagd werd om een link of bestand te openen omdat er ergens een pakketje op u ligt te wachten, maar heeft u niets besteld? Grote kans dat dit ransomware is. In dit soort mails probeert ransomware u te verleiden ergens op te klikken, zodat het uw computer kan infecteren. Ransomware verschuilt zich vaak achter namen van bekende bedrijven en doen zich ook voor als dit bedrijf. Bekende namen die weleens worden gebruikt in nepmails:

  • KPN
  • Ziggo
  • Intrum Justitia
  • Transportbedrijven

Er zijn allerlei nepmails met ransomware in omloop. Zo zijn er ook mails waarin er wordt geëist dat u hoge facturen, boetes of incasso’s betaalt. Trap hier niet in. Het is goed om altijd de afzender te controleren als u twijfelt, voordat u ergens op klikt. De geïnfecteerde bijlages van zo’n e-mail lijken vaak op bijvoorbeeld betrouwbare pdf-bestanden. Als u met ransomware te maken heeft zijn dit soort bestanden onder andere te herkennen aan .pdf.exe en javascript(.js)-bestanden of verpakt in een zip-bestand.

Hoe voorkomt u deze hardnekkige malware?

Soms sluipt ransomware onopgemerkt in uw computer, maar dit betekent niet dat u het niet kunt voorkomen. Om malware zoals virussen en ransomware te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig back-ups te maken. Daarnaast is een goede virusscanner ook van belang, zodat vervelende malware op tijd herkend wordt. Ook het up-to-date houden van alle software zoals besturingssystemen en browsers dragen bij aan het weren van ransomware.

Zoals we eerder beschreven, is het belangrijk om niet zomaar op een link of bestand van een onbekende e-mail te klikken. Ga eerst na of deze écht betrouwbaar is en voorkom veel ellende. Check ook of een pdf-bestand ook echt een pdf-bestand is en niet is vermomd .exe-bestand. Vraagt u zich af of er computers zijn waarbij u minder kans loopt op ransomware? Met een Apple of Linux is er minder kans op ransomware, maar 100% risicovrij is het nooit.

Snel van ransomware afkomen door beveiliging

Ransomware is geen eenvoudige malware om vanaf te komen en vaak lukt dit ook niet zonder externe hulp. Bij Grip op IT zijn we gespecialiseerd in IT-security en voorkomen we ransomware. Wilt u uw onderneming of bedrijf ook beschermen tegen deze hardnekkige malware of ransomware verwijderen? Bij Grip op IT zijn we u graag van dienst en zorgen we voor de beste cybersecurity. Door uw IT-beveiliging uit te besteden kunt u weer zorgeloos werken, zonder bang te hoeven zijn dat u ongewenste virussen of malware binnenhaalt.

Voorkom grote (financiële) gevolgen van een ransomware aanval en zorg voor optimale veiligheid van uw onderneming of bedrijf. Neem gerust contact met ons op en werk weer zorgeloos met uitstekende ransomware beveiliging.