Cyberveiligheid

Deze belangrijke cyberveiligheidstermen moet u kennen

De ene na de andere cyberaanval kondigt zich tegenwoordig aan. Ze zijn niet meer weg te denken en (helaas) onderdeel van de digitale wereld. We moeten ermee dealen – of beter gezegd: we moeten ze voorkomen en erop voorbereid zijn. Hoe? Door meer te leren over cyberveiligheid. Dit zijn de belangrijkste cyberveiligheidstermen van dit moment.

Wat is cyberveiligheid?

Voordat we u meenemen in de belangrijkste cyberveiligheidstermen van dit moment is het goed om eerst op de hoogte te zijn van de betekenis van cyberveiligheid. Wat is cyberveiligheid eigenlijk precies? Cyberveiligheid is het wapen tegen cyberaanvallen en wordt ook wel cybersecurity genoemd. Het is een vorm van beveiliging, maar dan tegen ongewenste en gehaaide cyberaanvallen.

Bent u al cyberveilig binnen uw bedrijf? Het zou zowel voor bedrijven als consumenten top of mind moeten zijn. Voor u het weet is uw bedrijf of de organisatie waar u werkt in de ban van een hardnekkig virus. De kans dat gevoelige gegevens zomaar op straat belanden is hedendaags helaas veel groter en dat is waarom het belangrijk is om verschillende cyberveiligheidstermen te kennen. Hier komen ze.

Cyberveiligheid en verschillende cyberveiligheidstermen

Meer leren over de verschillende cyberveiligheidstermen? We beschrijven er een aantal voor u.

APT (Advanced Persistent Threat)

Deze afkorting staat voor geavanceerde hardnekkige dreigingen. Iets waar u als bedrijf zijnde niets mee te maken wil hebben. Dit is een cyberaanval op complex en hoog niveau dat als doel heeft gevoelige informatie in handen te krijgen. Hier wilt u dus sowieso cyberbeveiliging voor hebben.

Back up

Misschien niet direct een cyberveiligheidsterm waar u aan denkt, maar toch wel een belangrijke om cyberaanvallen slim af te zijn. Een back up is een kopie van bijvoorbeeld belangrijke gegevens die op de server of harde schijf staan. Dat waardevolle project waar u jarenlang aan heeft gewerkt? Maak daar maar een back up van. Wordt u getroffen door een cyberaanval? Dan heeft u in ieder geval nog iets om op terug te vallen.

Cloud computing

Cloud computing draagt bij aan cyberveiligheid. Waarom? Omdat u hierbij gebruik maakt van IT-diensten die via het internet worden verleend. Dit kan software zijn, maar ook servers, databases en netwerken. U kunt op elk moment en vanaf verschillende plekken via het internet bij bijvoorbeeld bestanden (ook wel werken in de cloud genoemd).

Encryptie

Encryptie is belangrijk wanneer u belangrijke gegevens wil verbergen. Er worden gegevens getransformeerd, zodat deze niet meer te achterhalen zijn. Encryptie staat ook wel voor versleuteling en zorgt er dus voor dat leesbare tekst wordt omgezet naar versleutelde tekst.

Endpointbeveiliging

Dit is een vorm van beveiliging die bijna bij iedere bedrijf wel verstandig is. Bij endpointbeveiliging gaat het namelijk om de beveiliging van verschillende apparaten aan de rand van een netwerk (ook wel het endpoint genoemd). Dit zijn bijvoorbeeld tablets en telefoons die werknemers gebruiken.

Firewall

Een firewall kunt u zien als een muur om ongewenste en onbevoegde gebruikers buiten de deur te houden. Dit kan zowel in de vorm van hardware als software. Hulp nodig bij een firewall? Schakel dan op tijd IT-dienstverlening in of raadpleeg een IT consultant.

Hacker

Grote kans dat u deze term wel kent en die ook in relatie staat tot cyberveiligheid. Een hacker is iemand die slechte bedoelingen heeft met uw bedrijf en uw toegang probeert te krijgen tot uw gegevens. Een hacker wilt u voorkomen, dus daarom is het waardevol om energie te steken in cyberveiligheid.

IPS (Intrusion Prevention System)

Over die hacker gesproken, die krijgt (als uw cyberveiligheid in orde is) te maken met IPS, dat voor Intrusion Prevention System staat. Dit is een programma dat hackers signaleert, detecteert én blokkeert. Dit zorgt ervoor dat ze geen toegang krijgen tot computers, andere apparaten en gegevens.

Keystroke logger

Ook om een keystroke logger te voorkomen, dient uw cyberveiligheid op orde te zijn. Een keystroke logger is een software of hardware-apparaat die gevoelige informatie zoals wachtwoorden weet vast te leggen. Dit wilt u natuurlijk niet en daarom is het belangrijk om op voorhand cyberveilig te zijn.

Malware

Dan hebben we malware, wellicht dat u hier al wel eens van heeft gehoord. Malware staat voor schadelijke en kwaadaardige software. Als u hier mee te maken hebt, is uw cyberbeveiliging allesbehalve op orde. Malware is zeer schadelijk voor uw systemen en wordt ingezet om computersystemen te verstoren of gevoelige informatie te verzamelen.

Phishing

Wilt u of cyberveiligheid nog beter maken? Zorg dan dat u op de hoogte bent van phishing. Phishing zijn e-mailberichten die door hackers worden verzonden met als doel gevoelige informatie zoals bijvoorbeeld bankgegevens of wachtwoorden in handen te krijgen. Een verdachte e-mail? Zorg dat u cyberveilig bent en klik niet op die aantrekkelijke button.

Virus

Een virus (computervirus) is een vorm van malware. Het is een computerprogramma dat in een bestand of besturingssysteem kan zitten. Computervirussen kunnen zeer schadelijk zijn, onder andere omdat ze schijfruimte en computertijd in beslag nemen van computers die besmet zijn.