Cybersecurity tips

Website beveiligen met deze cybersecurity tips

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: elke website kan gehackt worden. Na een stevige hack zijn gevoelige gegevens in handen van een cybercrimineel en valt al uw noeste arbeid aan de website in duigen. Dat wil niemand. Geen paniek! Wij presenteren u hier een aantal website beveiligen-tips.

1.     Website veilig maken? Gebruik een HTTPS-protocol

Een HTTPS-protocol is een must voor iedere website. Heeft u dit niet? Dan heeft u geen goede basisbeveiliging en is er een minder veilige communicatie tussen webserver en gebruiker. Een websitebezoeker die zich niet veilig voelt op uw website en daarom de website meteen weer verlaat: dat wilt u niet. Een melding waarbij de bezoeker te zien krijgt dat de website niet veilig is schrikt af en zorgt voor slechtere bezoekersaantallen.

Een HTTPS-protocol laat een websitebezoeker weten dat opgevraagde of bekeken informatie vanaf de webserver niet wordt onderschept door anderen. Ook goed om te weten: een website beveiligen is niet goed voor uw cybersecurity, maar ook rankings in Google gaan erop vooruit als u een HTTPS-protocol heeft.

Wat moet u doen?

Beveilig uw website met HTTPS én met een SSL-beveiliging. Weet u niet hoe dit precies werkt? Vraag dan een IT-specialist  of een IT consultant om hulp.

2.            Software regelmatig updaten

Wilt u een website optimaal beveiligen? Dan moet u ervoor zorgen dat u uw CMS-systemen, website-plug-ins en WordPress software regelmatig updatet. Als u dit niet regelmatig doet, is het mogelijk schadelijk voor uw veilige website. Software updaten is niet alleen goed voor het oplossen van bugs en andere problemen, maar het zorgt ook voor de nieuwste beveiligingsmaatregelen. Dit is goed tegen hackers, want die zijn regelmatig op zoek naar oudere software-tools om misbruik te maken van kwetsbaarheden en zo een aanval op een website uit te voeren.

Wat moet u doen?

Zoek uit of u al uw software automatisch kunt updaten. Zo mist u nooit meer een update en zijn er geen kwetsbaarheden te vinden voor cybercriminelen.

3.            Schakel een cybersecurity specialist in voor een veilige website

Bent u niet zo thuis in de digitale wereld, maar wilt u wel uw website beveiligen en cybercriminelen afweren? Dan kunt u beter een cybersecurity specialist inschakelen. Cybersecurity specialisten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van technologie, updates en kwetsbaarheden en van de algehele cyberveiligheid en risico’s. Zij zijn dagelijks bezig met het beveiligen van websites en ander apparatuur, dat u ze blindelings kunt vertrouwen. Heeft u zelf wel verstand van een veilige website, maar geen tijd om de beveiliging van uw website up to date te houden? Ook dan is het inschakelen van een cybersecurity specialist of IT-specialist een goed idee. Zij voeren hun expertise uit, u kunt zich bezighouden met andere belangrijke taken.

Wat moet u doen?

Kom in contact met een professioneel ICT beheerder zoals Grip op IT. Wij kunnen u helpen met een website beveiligen, zodat u zelf nooit meer na hoeft te denken over cybersecurity. U heeft meer tijd én u weet zeker dat de werkzaamheden juist worden uitgevoerd doordat de nieuwste kennis en technologie wordt toegepast.

4.   Website beveiligen door wachtwoorden te beveiligen

Onderzoek toont aan dat 25% van de gecreëerde wachtwoorden binnen drie seconden wordt gekraakt. Snel hè? Dit laat maar weer zien hoe belangrijk het is om ijzersterke wachtwoorden te maken die niet of nauwelijks te kraken zijn. Hoe u dat doet? Door voor een goed wachtwoordbeheer te zorgen. Een website beveiligen doe u (onder andere) met een wachtwoord. Gebruik hier dus niet het wachtwoord voor dat u ook ergens anders voor gebruikt, maar maak een uniek wachtwoord dat niet te kraken is. Een sterk wachtwoord is ontzettend waardevol voor een veilige website. Het zal u verbazen hoeveel mensen met basisvaardigheden voor hacken al een wachtwoord kunnen raden met verschillende tools.

Wat moet u doen?

Een website veilig maken doet u onder andere met een sterk wachtwoord en multi factor authentication. Maar hoe maakt u precies zo’n sterk wachtwoord? Maak een wachtwoord met een combinatie van letters, cijfers en tekens die lang genoeg is. Het is begrijpelijk dat u dit wachtwoord niet kunt onthouden, daarom is het handig om een tool voor wachtwoordbeheer te gebruiken, zoals 1Password of LastPass. Nog een tip: wijzig uw wachtwoord ook regelmatig.

5.    Website beveiligen = firewalls inzetten

Het inzetten van een firewall is een van de meest gebruikte beveiligingsmaatregelen voor websites. Het blokkeert kwaadaardige verbindingen en maakt gebruik van de beveiligingsregels die gekoppeld zijn aan de services en de omgeving van een bedrijf. In de basis zijn er twee soorten firewalls die worden ingezet. Dit zijn firewalls voor web- en netwerkapplicaties.

Firewalls voor netwerken zorgen ervoor dat websites veilig kunnen functioneren. Dit is mogelijk doordat er schadelijke scripts tussen webservers binnen een netwerk worden geïdentificeerd en geblokkeerd. Firewalls voor webapplicaties zijn bedoeld om een specifieke website te beveiligen. Ook deze firewall weert kwade scripts voor de webserver.

Wat moet u doen?

U kunt zelf een firewall installeren voor een netwerk of applicatie of dit aan een expert overlaten als u hier geen kennis van heeft. Er zijn verschillende soorten firewalls, voor de best passende bij uw bedrijf kunt u zich het best laten informeren door een ICT-expert.