Frontend vs. backend

Het verschil tussen frontend en backend

De wereld van ICT is niet altijd eenvoudig en makkelijk te begrijpen voor iedereen. Daarom nemen we u mee in het vakjargon van de ICT-wereld. Een veel gestelde vraag die (onder andere) ICT-specialisten te horen krijgen: wat is het verschil tussen frontend en backend?

Frontend vs. backend: wat is het verschil?

Frontend en backend kunnen niet zonder elkaar (ook niet bij ICT dienstverlening). Zonder backend functioneert frontend niet en zonder frontend heeft backend geen doel om naartoe te werken. Deze twee termen hebben te maken met de programmering van (web)applicaties, websites en systemen. Zowel voor frontend en backend is specialistische kennis nodig, daar hebben we zowel frontend als backend developers voor.

  • Bij frontend wordt er gekeken naar een visueel aspect. Dit wordt ontworpen en gebouwd. Hierbij kunt u denken aan de interface van bijvoorbeeld een app, systeem of een cloudwerkplek.
  • Bij backend wordt ervoor gezorgd dat frontend goed werkt. Dit betekent dat er onder andere wordt gekeken naar programmeertalen, codes en data.

Wat is frontend?

Wellicht verwacht u al wat deze term betekent, want in deze term ziet u ‘front’ staan. Dit betekent dat frontend vooral te maken heeft met de voorkant van een website, applicatie of systeem. Gebruikt u binnen uw bedrijf bijvoorbeeld een applicatie voor het verwerken van informatie of om administratie in te verwerken? Dan komt u direct in aanraking met de frontend. Oftewel: de visuele voorkant van de applicatie. Ook wel bekend als de ‘gebruikerskant’.

Zowel bij websites als applicaties is er een frontend. Om frontend tot stand te laten komen, worden er bepaalde programmeertalen ingezet. Zo wordt een design van een website omgezet in een echte website met (onder andere) behulp van HTML, CSS en JavaScript. Deze programmeertalen worden gebruikt zodat er goed gekoppeld kan worden met de backend. Kortom, frontend zorgt voor een goed uitziende website of applicatie die ook nog eens goed werkt.

Wat is backend?

Backend is een onmisbare bouwsteen voor frontend. Zonder backend geen frontend. Ook hier verwijst een deel van het woord al naar de betekenis ervan. We hebben het hier namelijk over de achterkant van bijvoorbeeld een website, applicatie of softwareproduct. Zowel websites als applicaties dienen te allen tijde goed te werken. En dat kan doordat er bij backend altijd aan de achterkant gekeken wordt naar de functionaliteit van een website, app of softwareproduct.

Bij backend wordt er ook gewerkt met programmeertaal (code). Met deze programmeertaal zorgt een backend developer ervoor dat alle processen die met het oog worden waargenomen optimaal werken. De backend ziet een gebruiker dus nooit, zelfs een eigenaar van een website ziet dit niet altijd. Toch is het ontzettend belangrijk voor het functioneren van een systeem en dat dit zorgvuldig en professioneel wordt gedaan.

Frontend + backend = full stack

Als we frontend en backend samenvoegen komen we op de term ‘full stack’. Weer zo’n term die regelmatig wordt gebruikt in de ICT-wereld. Bij full stack wordt er zowel naar front- én backend gekeken. Dit vergt veel specialistische kennis van beide kanten, zodat een full stack developer individueel werkzaamheden kan verrichten.

Het verschil tussen frontend en backend ontrafeld: uitbesteden of zelf doen?

Nu het verschil tussen frontend en backend is ontrafeld rest u nog één vraag: ga ik ICT uitbesteden of ga ik zelf aan de slag met frontend en backend. Het is goed om te weten dat werkzaamheden die met frontend en backend te maken hebben om veel kennis vragen. Als er iets fout gaat (zowel bij backend als frontend) is dit niet eenvoudig om te herstellen als u hier geen kennis van heeft. De praktijk leert dat het efficiënt is om dit uit te besteden aan een ICT-specialist of advies in te winnen bij een IT consultant.

Heeft u vragen over dit onderwerp of bent u benieuwd op wat voor manieren we uw systemen kunnen beschermen, beveiligen en goed kunnen laten werken? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met een van onze specialisten.