Malware

Wat is malware?

Wat is malware precies, hoe kan het uw computer infecteren en welke stappen kunt u ondernemen om uzelf te beschermen tegen deze software? Wij van Grip op IT vertellen het u in dit blog. Lees dus snel verder.

Wat is malware precies?

Malware is de afkorting van ‘malicious software’ en verwijst naar elk type software dat is ontworpen om schade aan te richten of te exploiteren bij computersystemen, netwerken of apparaten. Het kan verschillende vormen aannemen, zoals virussen, wormen, Trojaanse paarden, ransomware, spyware, adware en andere soorten schadelijke software.

Malware kan op verschillende manieren een computer of apparaat infecteren. Bekende voorbeelden zijn via e-mailbijlagen, software-downloads, geïnfecteerde websites of social engineering-aanvallen. Eenmaal geïnstalleerd, kan malware gegevens stelen, bestanden beschadigen, gebruikersactiviteiten bespioneren, computerresources kapen of andere schadelijke activiteiten uitvoeren.

Verschillende soorten malware

Malware bestaat in honderden verschillende soorten en maten. Veel mensen zijn bang dat hun computer een virus oploopt, maar niet elke soort malware is een virus. Zoals we hierboven al uitlegden, kan malware verschillende functies hebben: bespioneren, advertenties tonen, bestanden gijzelen, etc.

Beschermen tegen malware

Het beschermen tegen malware vereist het gebruik van antivirus- en anti-malware-software, het up-to-date houden van software, het vermijden van verdachte downloads en e-mailbijlagen en het beoefenen van veilige browsegewoonten, oftewel veilig internetten. Het begrijpen van malware is daarom essentieel voor het beschermen van uw apparaten en het voorkomen van mogelijke schade aan uw gegevens en activiteiten op internet.

Hoe gevaarlijk is malware?

Hoewel bijna alle malware de computer beschadigt en de privacy van de gebruiker schendt, kan de ernst van malware sterk variëren. In sommige gevallen kan malware slechts lichtelijk irritant zijn, bijvoorbeeld door herhaaldelijk advertenties te tonen of een extra taakbalk in de webbrowser te installeren.

Hoe weet ik of ik malware heb?

Malware kan je niet altijd herkennen. Er zijn wel opvallende zaken die ‘opeens’ plaatsvinden als je last hebt van malware:

  • Uw apparaat wordt langzaam: websites op uw laptop laden traag, apps op uw telefoon openen langzaam.
  • U ontvangt regelmatig pop-ups: er komen steeds vervelende pop-ups in beeld, zelfs wanneer u geen apps of websites geopend hebt.
  • Dataverbruik neemt toe: u verbruikt meer internet dan voorheen.
  • Programma’s werken niet goed: de functionaliteiten doen het niet meer of een programma loopt compleet vast.
  • Uw browser wordt omgeleid: uit het niets wordt u naar een andere website gestuurd wanneer u op een website zit.

Malware verwijderen: hoe beschermt u zich ertegen?

Er zijn een aantal acties die u kunt ondernemen om uzelf te beschermen tegen malware.

  • Installeer goede antivirussoftware: Deze herkent namelijk gevaarlijke programma’s en verwijdert deze. Met de juiste IT-beveiliging bent u goed beschermd.
  • Houd software op uw computer up-to-date: Tijdens een update worden regelmatig bekende beveiligingslekken gedicht. Niet onverstandig om dit regelmatig te doen dus.
  • Open geen onbetrouwbare bestanden en berichten: Logisch, maar toch gaat het vaak mis. Open nooit bestanden en berichten die je niet vertrouwt, maar verwijder ze (zonder te openen) direct. Bezoek ook geen websites waarvan je vermoedt dat ze schadelijke software kunnen bevatten.